Har du tandlægeskræk? Tandlægen kan hjælpe dig

Udskyder du tandlægebesøg lidt for ofte? Ofte kan det være svært at få lavet en aftale hos tandlægen, da et tandlægebesøg ofte er forbundet med ubehag, eller måske ligefrem skræk.  

Undersøgelser viser at flere og flere unge dropper at gå til tandlægen, selvom det senere kan udvikle sig til at blive en dyr beslutning.

Det behøver slet ikke være ubehageligt at gå til tandlægen, f.eks. er Tandlægerne ved Storkespringvandet særligt specialiserede i at behandle kunder med tandlægeskræk. Klinikken garanterer at behandlingerne udføres 100% smertefrit: læs mere her eller her på siden

Mange unge er begyndt at droppe tandlægen: I 2006 gik 50% af unge i alderen 18-29 til tandlægen mindst én gang om året. I 2017 faldt procentdelen til 38,3%, ifølge DR Nyheder. 

Men det anbefales altså at du husker et regelmæssigt tjek, da tandlægen kan hjælpe dig med at vedligeholde din tandsundhed og forebygge andre sygdomme. Hos tandlægen kan du få gode råd om tandsundhed, kost og f.eks. forbrug af sodavand. Og smertefri behandling. 

Er det dyrt at gå til tandlægen?

For unge kan prisen være en barriere for at gå til tandlægen. Men det kan som sagt være meget dyrt at springe det regelmæssige eftersyn over. F.eks. kan tandsygdomme udvikle sig til at kræve længerevarende og dyre behandlinger. I modsætning til dette er det ikke dyrt at få tjekket sine tænder: Et tandtjek og en rensning koster mellem 300-500 kr. om året. 

Hvor tit skal jeg gå til tandlægen?

Før i tiden blev det anbefalet at gå til tandlægen ca. hvert halve år, men der er kommet nye anbefalinger, da det afhænger af din individuelle sundhed i tænderne og hvor stor risiko du har for at udvikle tand- og mundsygdomme. Her er tre kategorier af tænder: 

Grønne tænder:

Der er ingen aktiv sygdom i tænderne eller mundhulen. Du indkaldes på baggrund af din tandlæges vurdering med 12-24 måneders mellemrum.

Gule tænder:

Aktiv sygdom. Her indkalder tandlægen dig til mere regelmæssige behandlinger, kontrolbesøg eller forebyggende behandlinger med 3-6 måneders mellemrum. Du kan hjælpe til med at stoppe sygdommen ved at forbedre din mundhygiejne eller ændre ryge- og kostvaner. 

Røde tænder:

Når du har røde tænder, betyder det at du har en aktiv sygdom i mundhulen og høj risiko for udvikling af ny sygdom eller forværring af den sygdom, du har. Du har derfor behov for støttende behandling af din tandlæge, hvis du vil bevare tænderne og holde tandkødet sundt. 

Generelt anbefales det at du går til tandlægen som minimum hvert andet år, hvis du har et sundt tandsæt, hvor tandlægen ikke har konstateret vedvarende problemer.

Aftal gerne med din tandlæge, hvor ofte du bør komme til tjek. 

One thought on “Har du tandlægeskræk? Tandlægen kan hjælpe dig

  1. Sonderjyskhusflid.dk – Hejsa, God og kort artikel – flere af dem Venligste hilsner fra, Alba

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *